13 May 2012

"Ujrah" PTPTN

Lepas susun buku pagi tadi, dok kelebet web PTPTN sebab nak tengok 2 benda:
1) Baki loan yang dah bersawang tak reti nak bayaq
2) Adakah aku antara insan yang telah disenarai dan dihitamkan dari melancong ke obersee

Result carian pertama:

 banyak oo utang! haha

 Result carian kedua:

 huss huss (hidung kembang dah ni..) takat nak p ostolia ni anytime ni..

Then, terbaca nota PTPTN:


Err, kalau Ujrah 1% setahun nak banding dengan pinjaman lama 3% reducing balance rasanya macam bagus lagi hat 3% tu..sebab lagi banyak kita bayaq, lagi cepat loan abis..cuma lagi lama tak bayaq, lagi tinggi la loan kita..tp ada member bagitau kalau switch ke Ujrah, automatik akan dapat surat suruh setel yang mana tertunggak selama nie.. kalau sebulan rm200 x 12bulan x 10 tahun uii..banyak tu..

takpa la, yang penting teruskan membayaq..hutang itu wajib dibayaq..lagi satu, mak pesan, "bayaqla..kesian kat anak org lain nak guna duit nak mengaji.." 

7 comments:

qaseh_fariza said...

byk lagi balance saya. diploma dan ijazah dua2 PTPTN sapot...

zuraidah.darus said...

syidi, zu buat yang ujrah tu. tunggakan tak payah bayar pun.
cuma bulan2 dia potong gaji ikut kadar yg ditetapkan.

abahsofea said...

QFariza: oo..kira Fariza lagi untung la banyak simpanan kat PTPTN..hehe

DZ: Kena potong gaji ka?? mcm nak tak best ja bunyinya..

qaseh_fariza said...

ujrah mmg potong gaji..paksa rela. tp atleast zu xpayah pikir dah..tiap2 bulan dipotong, nk g holiday ostolia pun bulehhh...anytime je

tp sy pun rase terbeban bila potong gaji ;D Maklum duit xbyk

abahsofea said...

honestly saya tak berapa rela nak dipotong gaji..coz gaji yang tak banyak akan nampak lagi tak banyak dlm payslip (zu takpa, tingkatan beliau tinggi sedikit..)

better bayar bulan2..but kena komited, mcm main kutu jugak..at least sesak2 boleh guna payslip tu utk loan..

zuraidah.darus said...

duit saya pun xbyk. tapi kaedah ni sesuai untuk saya yang baloq liat nak bayaq sendiri tiap2 bulan. :D

abahsofea said...

memang tabie manusia agak mudah untuk berhutang dan agak liat bila nak kena bayaq..sekurang2nya zu termasuk dalam manusia normal..hehe

apa pun, idea potong gaji dan tertera di payslip memang tak besh!