22 June 2009

MMBAS Episode 2: Fried Wantan

Ya..berjumpa lagi kita dalam rancangan MMBAS!! Kali nie kita layan resipi Fried Wantan plak..

Bahan untuk penyediaan "kulit":
Err..apa kata jimatkan sedikit masa..kita beli je kat Tesco atau Giant bahagian jual2 kulit popia tu..selalu kaler putih kelabu2 sket @ beige colour..

Bahan untuk penyediaan "isi" @ inti:
  1. 1 cawan udang basah yang kecil (dibuang kulit)
  2. 1 cawan bawang besar dipotong halus2 bentuk cam dadu tu!!
  3. 4~5 helai daun bawang (dihiris halus2 jugak)
  4. 1 biji telur (ambil putih saja no)
  5. garam dan lada sulah (white pepper) secukup rasa)
Cara-cara memasak:
  1. Make sure udang, garam, lada sulah di"blender" bersama2 sampai sebati..dan serasi..eheh..
  2. Pastu keluarkan dan masuk ke dalam mangkuk sebelum digaul bersama2 dengan bawang besar, daun bawang dan putih telur..
  3. Ambil sekeping kulit wantan..then letakkan satu sudu kecil inti dan bungkus kasi kemas2..
  4. Cara bungkus: tarik satu bucu ke arah bucu yang bertentangan..pastu ulangi cara yang sama untuk 2 bucu lagi..guna sedikit air kalau perlu (macam gam jugak)..picit2 kasi tersimpul kemas..
  5. Bila minyak dah panas..apa lagi..kasi G.O.R.E.N.G laaaaa..sampai jadi kaler keemasan
Dah siap semua..boleh la dimakan dengan sos yang berkenan di hati + teh "O" ais limau!! Selamat menambahkan kolesterol dalam badan anda..haha


No comments: