
Bahan untuk penyediaan "kulit":
Err..apa kata jimatkan sedikit masa..kita beli je kat Tesco atau Giant bahagian jual2 kulit popia tu..selalu kaler putih kelabu2 sket @ beige colour..
Bahan untuk penyediaan "isi" @ inti:
- 1 cawan udang basah yang kecil (dibuang kulit)
- 1 cawan bawang besar dipotong halus2 bentuk cam dadu tu!!
- 4~5 helai daun bawang (dihiris halus2 jugak)
- 1 biji telur (ambil putih saja no)
- garam dan lada sulah (white pepper) secukup rasa)
- Make sure udang, garam, lada sulah di"blender" bersama2 sampai sebati..dan serasi..eheh..
- Pastu keluarkan dan masuk ke dalam mangkuk sebelum digaul bersama2 dengan bawang besar, daun bawang dan putih telur..
- Ambil sekeping kulit wantan..then letakkan satu sudu kecil inti dan bungkus kasi kemas2..
- Cara bungkus: tarik satu bucu ke arah bucu yang bertentangan..pastu ulangi cara yang sama untuk 2 bucu lagi..guna sedikit air kalau perlu (macam gam jugak)..picit2 kasi tersimpul kemas..
- Bila minyak dah panas..apa lagi..kasi G.O.R.E.N.G laaaaa..sampai jadi kaler keemasan
No comments:
Post a Comment