27 September 2009

misi menyelamatkan orang tersadai di tanjung malim


memang gilos betul la bila memikirkan saat2 orang lain berebut2 balik kampung..tapi aku dengan bapak aku plak berebut2 gie tanjung malim malam khamis aritu..mana idaknye..keta kancil adik aku plak ble temperature naik..pastu dia & kawan2 yang lain sorang pun takde ilmu pasal keta nie..jadi ada la sorang mualaf nie sudah tarik keta dia masuk bengkel kat UPSI sana..upahnya RM200.00 tarik + tengok2 enjin saja..masalah skrg nie bukan sebab duit tu..sebabnya itu orang sudah baraikan enjin kancil tu sampai tinggal besi scrap!! rupanya mualaf tu pun tak reti gak..hampeh tul..

bapak aku apa lagi..roger2 aku suruh standby..kul 9.00 malam kitorang gerak dari jitra straight to tanjung malim meredah hujan lebat & jem strawberi..adik aku dan kawan2 beliau dah di"parking" oleh bapak aku kat sebuah hotel somewhere kat sana gak..so sampai2 dlm kul 1.30pagi tu tengok tow truck perodua belum sampai untuk tarik keta tu ke bengkel perodua rawang..tunggu punya tunggu..call punya call..last2 sampai gak mamat tu kul 2.30 pagi.apa hal ntah dia buat lama sangat dari rawang...padahal bapak aku dah tepon dia since kul 7.00 malam lagi..maybe banyak keta yang dia dah towing malam tue..kayos la dia..

so kitorang gie la bengkel tu pepagi buta tu..tengok sendiri tow truck nie angkat keta kancil tu ke dalam perut dia..rupanya senang jer dah ada menda alah nie..klau takat nak curi keta parking tepi jalan tue senang sangat..so kul 3.30 pagi kitorang dah balik ke hotel & tido..esoknya mmg aku tak bangun sahur..kul 6.00 pagi dah kena bangun sebab bapak aku nak gie tengok sendiri keta tu selamat masuk ke bengkel perodua rawang..adussss..

sampai sana dlm kul 7.30pagi..perodua 8.30pagi baru buka..tungguu lagi..last2 bila pomen buka bonet keta..terkujat la bapak aku nengokkan enjin keta dah takde..rupa2ya pomen tu simpan enjin (atau selepas ini dikenali sebagai besi buruk) dalam boot kereta..ingat keta vwolkwagen ke hapa enjin kat belakang!!! so selepas merintih hiba..bapak aku pun balik ke tanjung malim untuk pick up adik aku & kawan2 beliau..then straight terus balik jitra meredah jem oren dan kepanasan tengahari..masa tue punya la dahaga.letih..ngantuk semua ada..first time aku tak ble maintain drive sepanjang jalan..dulu tu takat shah alam - jitra tue selamba jer non -stop..







balik umah..tuan puteri kecik aku plak start panas badannnnn..demam plak dahhh..

1 comment:

Che Norijan Jamil said...

Assalamualaikum.
kami menyediakan perkhidmatan towing kenderaan (car carrier) 24jam dgn harga yg sgt berpatutan.
sila hubungi en jamil 019-6311168@012-3587959.terima kasih