06 January 2010

MMBAS Episode 13: Ikan Pari Bakar Cicah Air Asam!!

Perghh..kecur air liur..kena plak makan tepi bendang nie..pastu berangin semacam plak..hoho boleh tambah 5pinggan nie



Bahan Untuk Memari

  • ikan pari  
  • kunyit  
  • garam  
  • minyak  
  • daun pisang [jika ada]  


Cara Membakar Pari (ada cara tue..)


1. Bersihkan ikan pari dan potong kecil. Toskan bagi air dia kering supaya lambat basi 
2. Gaulkan garam dan kunyit pada ikan dan perapkan selama 20 minit  
3. Titiskan minyak @ non-stik pan [kalau ada daun pisang lapikkan]  
4. Masukkan ikan dan tudungkan beliau!! 
5. Masakkan sehingga ikan itu masak.  
6. Angkat ikan dan hidangkan dengan air asam

p/s: F.E.E.L.A kat London Bridge tue berapa hinggit ikan pari nie??

3 comments:

NurShahFamily said...

salam....
sedapnya ... rasa lapo lak hehehe..

nur nak tumpang tanye la pasal homestay kt langkawi tu ...tq

~abahsofea~ said...

Salam Nur,

Saya dah feedback dlm post homestay tue jugak + copy-and-paste kat sini:

Salam NurShahFamily,

selamat datang ke abahsofea

Nur memang nak menginap kat homestay nie ke?? atau nak rest kat hotel?? ada few choices/ packages yang boleh dipilih..

Basicly info yang diperlukan sblm boleh jawab in-details soalan Nur tue ialah:
1. berapa orang nak pergi langkawi??
2. berapa hari??
3. package tue nak include transport + jalan2 ke tempat best2 mcm gunung mat chinchang, tgk helang makan, kilim geopark etc??

Klau still minat boleh email:

sofea.heritage.enterprise@gmail.com

Anyway, happy to get new visitor..boleh tambah sahabat. Take care :p

~abahsofea~ said...

Err..tapi viewers kat sini jangan ingat homestay tue abahsofea yang punya..abahsofea tolong promote je tanpa mendapat apa2 keuntungan..tapi klau yang nak gie langkawi by group tu boleh amik trip package under sofea heritage enterprise.

Untuk Nur,

Nie ada homestay yang saya rasa chantik kat langkawi yang menyediakan transport..apa2 boleh berhubung terus dengan dia..nie pun abahsofea tak dapat apa2 ----> Naswati/Norma: 0124047577

Selamat bercuti!!