09 September 2012

jatuh & bangun!

assalamualaikum.

posting khas untuk seorang kawan (juga untuk diri sendiri..)

ramai yang cakap..sebelum berjaya, kita kena harungi pahit maungnya dulu..ranjau onak berduri semua kena redah..tak kisah la duri tu panjang ka pendek, tapi kena redah jugak!

sapa yang pandai, sebelum redah, dia asah parang dia tajam-tajam..senang nak tebas duri..senang nak buka jalan..tapi kadang-kadang dengan parang yang tajam tu la, dia tetak & tetas kawan yang sama-sama teman dia redah ranjau tu..

hmm..sejarah (takat yang aku perati laa..) kita MESTI jatuh, tersungkur, tergolek dan macam-macam ter lagi sebelum kita bangun..dengan lebih kuat, gagah dan matang

sebab, masa jatuh itu la, kita kenal sapa kawan dan sapa lawan..

masa redah ranjau tu la, kita tau kawan mana yang tolong buka jalan, kawan mana yang tolong tetas onak, kawan mana yang tolak kita ke rumpun duri dan kawan mana yang tetak belakang kita!

tun mahathir dulu pernah kena pecat dari umno sebab mengkritik ketuanya - almarhum tunku abdul rahman. dalam buangan politik, dia terasing..kawan-kawan ramai yang tak mau atau takut nak dekat..akhirnya takdir Allah menguasai segalanya..dia bangun dan menjadi Perdana Menteri paling lama berkuasa..dan paling banyak jasanya..

mawi..tersingkir di pusingan kelayakan Akademi Fantasia..takdir Allah sekali lagi mengubah sesuatu yang tak terjangkau akal fikiran..dia diserap masuk, dan akhirnya menjadi juara..walaupun dah tak feymes, tapi sekurang-kurangnya sempatla dia mengumpul harta..

siti nurhaliza..sebelum menjadi penyanyi tersohor, pun pernah tersingkir dari bintang RTM..tapi diserap masuk sebab calon lain menarik diri..hampir-hampir terlambat untuk menyanyi di pentas akhir tapi akhirnya bergelar juara, bintang dan sekarang nie mungkin biduanita..

p.ramlee jugak macam tu..sebelum terkenal, dia kalah dalam pertandingan nyanyian di Pulau Pinang..

sekadar menyebut beberapa nama..

tapi, kalau berkesempatan..cuba tanya depa..apa yang depa alami masa dipecat, disingkir dan tersingkir? berapa ramai yang mencerca dari yang memujuk? dan berapa ramai dari yang mencerca itu kembali memuja bila depa dah berjaya..itulah sifat manusia! :)

No comments: