23 August 2009

MMBAS Episode 8: Cucur Udang Ramadhan

Yo..yo!! Rasanya dah agak lama MMBAS tak bersiaran..sepatutnya scheduled once a week tapi since beberapa perubahan hidup yang tak dapat dielakkan, so after 3weeks on hold, akhirnya dipersembahkan resepi terbaru ilham dari berbuka puasa kelmarin ~ Cucur Udang Ramadhan!! Simple & cukup2 untuk meng"comfort"kan perut untuk solat terawikh..

Bahan-bahannya:
  • 500 gram tepung gandum

  • 20 ekor udang besar (boleh lebih atau kurang-buang kepala sahaja)

  • 1 mangkuk kecil tauge

  • 1 mangkuk kecil daun kuchai (potong 1 inci)

  • 1 biji telur

  • 1 biji cili merah (hiris halus)

  • 2 biji bawang merah (racik halus)

  • Garam secukup rasa

  • 1/2 sudu teh gula

  • Sedikit kunyit

  • Air secukupnya

  • Minyak utk menggoreng

Bahan untuk kuah kacang:

  • 2 cawan kacang (goreng dengan minyak tanpa buang kulit hingga masak)

  • 6 sudu besar cili boh (boleh lebih atau kurangkan)

  • 1 biji bawang merah

  • 1 biji bawang putih

  • Garam dan gula secukup rasa

  • Sedikit air asam jawa

  • Air secukupnya

Cara~cara penyediaan cucur pulak:
1. Masukkan tepung, udang, tauge, kuchai, telur, cili merah, bawang merah, garam, gula dan kunyit ke dalam satu mangkuk besar.

2.Tambahkan air hingga adunan menjadi boleh dijemput. Jangan terlalu pekat atau terlalu cair.

3.Panaskan minyak. Jemputkan adunan ke dalam minyak yang betul-betul panas.

4. Goreng hingga kekuningan. Angkat dan hidang dalam pinggan.

Cara~cara menyiapkan kuah kacang plak:
1. Masukkan semua bahan kuah dalam pengisar dan kisar kasar bahan ini.Jangan sampai halus.

2. Masak bahan kisaran ini di atas api sederhana hingga pekat.

3. Angkat dan hidangkan dengan cucur udang.

2 comments:

F . E . E . L . A said...

Salam =)

Can I link your blog to mine. Sebab resepi kat sini mcm best! =)

Feela

~abahsofea~ said...

salam F.E.E.L.A,

thanks for viewing..dan dialu2kan untuk link my blog to yours..actually resepi2 yang ada nie pun banyak yang dipinjam dari webs and other bloggers..certain resepi from my family and friends, so boleh dikatakan none of it is mine..hehe