06 September 2009

MMBAS Episode 10: Ayam Percik Ganu

Pelik pulak nama resepi nie kan?? ada ganu ganu pulak..menatang apa ganu tu?? ekceli ganu tu singkatan dari terengganu..sebab resepi nie member aku dari ganu yang kasi..so abadikan la sumbangan dia dalam nama ayam nie..apa pun, selamat mencuba..kalau sedap kasi kat abahsofea sket aaa..


Bahan2 dia basicly dipecahkan kepada dua kumpulan (macam sukaneka plak)..
Bahan 1
  • 15 biji cili kering (direndam)
  • 10 ulas bawang
  • 3 ulas bawang putih
  • 3 cm halia
  • 3 batang serai
  • 2 cm kunyit hidup
Bahan 2
  • 250 ml santan pekat
  • 2 camca besar gula secukup rasa
  • 1 camca besar tepung beras
  • 2 Kiub Pati Ayam
  • 1 kg ayam, dipotong 4 kepingan dan dihiris
Cara penyediaan dia plak:
  1. Campur ramuan A dan kisar hingga lumat.
  2. Dalam periuk, campur ramuan A dan B.
  3. Masak di atas api yang sederhana hingga kuah hampir pekat. Ketepikan dari api.
  4. Sapu kepingan ayam dengan kuah rempah dan panggang atas dawai memanggang hingga kekuningan.
  5. Kemudian terbalikkan di sebelahnya, sapu lagi dengan kuah dan panggang hingga masak.
  6. Ulang proses ini dengan kepingan seterusnya sampaila abis
  7. Pastu apa lagi..makan la!!

No comments: