10 January 2010

MMBAS Episode 14: Jeli Kelapa Muda

Fuhh!!! pagi-pagi sejuk berhawa dingin nie boleh pulak terkeluar idea untuk post pasal resipi alas-perut-selepas-makan iaitu Jeli Kelapa Muda..maybe ada di kalangan kita yang ketagih nak makan mendalah nie tiap2 hari..tapi honestly benda nie seswai untuk menyejukkan perut selepas makan benda pedas-pedas..soo kewl!!!



Benda2 untuk menjelikan kelapa tersebut:  
  • 1 paket agar2 serbuk [lebih kurang 10gram] ~ klau lebih nanti mcm makan getah sekerap plak..hehe
  • 2.6 liter air kelapa [lebih kurang 3-4biji]
  • isi kelapa muda [boleh sagat guna garfu atau apa2 je..janji keluar isi]
  • 11 sudu besar gula [nak manis tambah lagi..boleh letak 30sudu klau nak cepat kena kencing manis!!]
  • 3 helai daun pandan [nak letak one drop perfume pun bolehhh..janji wangi!!!]
Proses penyediaan:

1. Masukkan air kelapa muda, serbuk agar-agar, gula dan daun pandan ke dalam periuk.
2. Masaklah hingga mendidih dan masukkan isi kelapa muda. 
3. Biarkan sejuk dan boleh lah dimasukkan ke dalam bekas [gelas @ bekas dadih].
4. Sejukkan dlm peti ais dan bila dah sejuk bolehlah dimakan. err...tapi jangan letak kat bahagian freezer plak..patah gigi korang nak makan..huahua

2 comments:

z|lh@n said...

menarik2.. cik syidi buat la.. bwk mai jamu kami kt ofis.. ekeke...

~abahsofea~ said...

hehe..azRiL lagi terer bab2 masak nie..