08 August 2012

akhirnya berpisah jua..

assalamualaikum..

tajuk memang sedih..tapi aku pun tak tau harus bersedih atau tidak..mungkin juga redha dalam terpaksa

close friends banyak yang tau aku ada dua unit apartment nun jauh dari mata..satu di bukit raja dan satu di shah alam..still disewa dan alhamdulillah, this year penyewa cukup baik..umah bukit raja boleh bagi A+ untuk penyewa baru sebab since dia masuk, rental payment insyaAllah paling lewat 1hb sudah ada dalam akaun..memang amanah & berdisiplin budak muda ni..no wonder Allah izinkan dia kerja engineer Air Asia X

rumah di shah alam, although sewanya tinggi tp kekadang hiccups di sana sini..walaupun company yang sewa tu dah ikat contract 1 year + 1 year, tapi payment ikut dan boss dia ja nak sign cheque bila,,kadang-kadang kena tepon 2,3 kali baru nak bank-in cheque..tapi still ok la..masih berbayar every month walaupun kekadang terlajak sampai 15hb..

lately, sebab aku dah berjaya beli rumah yang aku sewa selama nie, dan proses jual beli dengan lawyer pun dah setel (alhamdulillah..) so aku ingat nak restructure financial aku..memang transaction record dekat bank active gila tapi teruk pun gila jugak sebab banyak kali overdue..so bagi masalah untuk aku refinance dan overlap bila perlu..

ada sorang member..yang bercita-cita untuk invest dalam property, dah sound untuk take over unit di bukit raja..to be honest aku still sayang unit tu sebab lokasi unit ni memang strategic sangat..dah la tepi highway, belakang jaya jusco, secotet je ke stesen minyak, bank-bank, celcom, maxis, kedai mamak, foodcourt pun ada kat bawah..siap tadika lagi..perghh selama 7tahun aku hold unit nie, permintaan memang tinggi cuma kena pandai-pandai tapis penyewa la..

lagipun pada aku, nak jual memang senang, nak beli pulak payah dah..tapi aku pegang cakap member aku yang dah jadi jutawan hartanah "jangan pernah ada sentimental value dengan properties kalau kita nak berjaya.." aku pun tak pernah cadang nak ikut kejayaan dia yang dah jadi jutawan tu, cuma tujuan aku let go unit tu semata-mata nak restructure sikit financial biar lebih manageable..biaqla kurang harta dari sakit jiwa..haha

so duit yang aku dapat tu, lepas settlekan outstanding loan kat bank, adalah lebih sikit-sikit..cukup la untuk bantu aku cover installment che tam hat aku baru amik this year..haishh sendiri cari penyakit..tapi kurang-kurang boleh la bernafas sikit sampai aku sah jawatan (?) insyaAllah Julai/Ogos 2013..

adios 3-3 blok cempaka, bandar baru bukit raja, klang..akan aku kenangmu dalam hidupku..

12 comments:

Anonymous said...

0000 nama dia che tam eh.. untunglaaa...

-zd-

abahsofea said...

apa yang untung ZD??

nama dia black sofea jane sebenarnya..so ikutlah nak panggey BSJ tak pa, tam pun tak pa..

Cik Skinz said...

ehem ehem...sofea jane jugak ka...hahahahahha

Anonymous said...

untungla boleh beli vios... ops.. :|

abahsofea said...

aaa..black sofea jane nama beliau..boleh tak kinah?? hat kamu punya sofea jane saja kan?? haha boleh aaa..

abahsofea said...

haiipppp..sapa di sanaa aaaa anonymous..tak untung pun sebenaqnya..menguntungkan bank ada laaa..haha

Anonymous said...

saya la anon itu lupa taip -zd-

abahsofea said...

oowh kalau begitu anda lagi beruntung cik anon..amin :)

Anonymous said...

Untungla..ada che tam. Saya nak pegang kunci che tam pun tak mampu. Sadis!

abahsofea said...

mai kat bilik (opis) saya meh..pegang la kunci lama-lama..saya tak marahh haha

mar!ahaf!z said...

faham sgt financial bila ada rumah (*rumah-s utk cik syidi), saya dah rasakannya skrg :(
tp kete macik masih vintage :/ bosan tau!

abahsofea said...

rumah(s) saya apalah sangat..tengok harga rumah Qibby boleh dapat suploh umah macam saya..haha

ala..vintage la nampak hebat! mcm kereta mini pak ray..